Produs la Centrală

La Centrala este unealta de sustenabilitate a proiectului Non Profit cu profil cultural-educational In Context Slanic Moldova .

Din 2017, Asociația de Artă În Context Slănic Moldova a organizat anual 3 proiecte de rezidență de artă contemporană internațională de o lună și proiecte de muzică experimentală (festival), menite să revitalizeze potențialul geografic și turistic al regiunii Moldovei, să o redinamizeze social și cultural prin schimburi artistice și prin suscitarea interesului comunității locale pentru arta contemporană și pentru natură, educaţie ecologică și dezvoltare durabilă. Artiști din Brazilia, India, Islanda și România au produs o serie de lucrări, acțiuni și intervenții destinate să inspire căutarea colectivă de soluții și idei pentru prelungirea vieții pământului și a speciilor de animale și plante care îl locuiesc, în contextul colapsului ecologic pe care îl experimentăm din ce în ce mai accelerat din cauza exploatării nelimitate a resurselor finite ale planetei. Folosind materiale locale, prin practici estetice diverse, artiștii au explorat concepte legate de impactul omului și al modelului economic neoliberal asupra ecosistemelor pământului, modalități de re-sensibilizare cu natura, energiile conținute în materia organică (sare, piatră, lemn), precum și potențialul artei de a revitaliza spații și comunități prin participare colectivă.

Prin proiectul de târg propus aici ne dorim ca acest demers sa-si extindă impactul la nivel de regiune, implicând populația locală si educând tinerii din zona, contribuind in același timp la construirea identității acestei comunități forestiere ca una ECO responsabila si aliniată priorităților internaționale de dezvoltare sustenabila generate de criza ecologica actuala.

Obiectivul nostru pe termen lung este crearea un sistem economic circular, minimizând producția deșeurilor și valorificând la maximum resursele locale, intr-un moment in care nevoia de comunitate, de solidaritate, de cunoaștere, de acțiune și terapie prin natură și artă este mai mare ca oricând.

De la înființarea în 2022, proiectul de economie circulară a organizat două ediții de Târg anual de Mobilier Upcycled, Lemn Vechi și Nou, a deviat aproximativ 3 tone de deșeuri voluminoase din drumul spre groapa de gunoi și a organizat în jur de treizeci de ateliere educative cu copiii și tinerii din comunitatea locală.

In urma experienței acumulate am înțeles ca educația poate avea cel mai mare impact in tranziția către o viața sustenabila. Astfel, am conceput un model scalabil, ambulatoriu, de scoală alternativa de sustenabilitate prin creativitate.

Cu fiecare produs La Centrală integrat în proiecte de amenajări verzi, suntem mai aproape cu un pas de construirea și implementarea lui pentru a crește impactul pozitiv la nivel de țară.

Sprijinul tău este esențial în acest demers și suntem mereu deschiși să creștem echipa.

Mulțumim pentru ca ești aici .

Echipa La Centrala In Context

Proiect finanțat prin programul Comunitățile Pădurii de Mâine

Fundația Pădurea de Mâine promovează rolul pădurii în lupta cu schimbările climatice prin proiecte de împădurire și reîmpădurire, educație și conștientizare, dezvoltare comunitară sau susținerea inovării în domeniul silviculturii durabile. Fundația s-a constituit în anul 2019 pentru a crește anvergura programului de reîmpădurire cu același nume lansat în 2017. Până acum, Pădurea de Mâine a plantat peste un milion de puieți pe terenuri cu dificultăți de regenerare din zece județe.

Programul multianual de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine susține dezvoltarea durabilă a comunităților forestiere și se va desfășura în perioada 2022-2031, în limita resurselor financiare disponibile.

Mai multe: www.padureademaine.ro

Echipa

  • Alina Georgiana Teodorescu

    Artistă și fondator In Context. A studiat la Londra, Milano și București. După o carieră în design și multe călătorii prin lume, a ales să se dedice naturii prin artă.

  • Mihaela Elena Anton

    Co-fondator si parte din echipa de management, Elena este un profesionist cu experiență vasta in dezvoltare multidimensionala și antreprenoriat social, dedicat inițiativelor sustenabile si inovatoare.

  • Arthur David Roberts

    Venit de departe, Arthur s-a îndrăgostit iremediabil de munții și pădurile Slănicului. Crede cu tărie că în comunitățile forestiere lemnul trebuie prețuit și că viitorul este al celor care adaugă creativitate și inovație resurselor.

  • Alexandra Scurtu

    Responsabila de partea educațională Alexandra îmbină cu succes cunoștințele tehnice cu abilitățile pedagogice contribuind la îmbunătățirea continua a proceselor interne.

  • Bogdan Scurtu

    Membru al echipei tehnice Bogdan este un creativ pasionat de inovație si lucrul cu lemnul, aduce o abordare unica in rezolvarea problemelor si dezvoltarea proiectelor.

  • Stefan Mihailov

    Director creativ si co-fondator 12 AM Today, Stefan este in spatele identitatii vizuale si tot ce presupune grafic design La Centrala.

Susține inițiativa noastră

Ajută-ne să construim un viitor durabil prin sustenabilitate ecologică și creativitate.

Donează